Румънският премиер Марчел Чолаку заяви днес, че президентът Клаус Йоханис

...
 Румънският премиер Марчел Чолаку заяви днес, че президентът Клаус Йоханис
Коментари Харесай

Клаус Йоханис е с шанс да оглави НАТО

 

Румънският министър председател Марчел Чолаку съобщи през днешния ден, че президентът Клаус Йоханис има шансове да стане общоприет секретар на НАТО, а Румъния заслужава да бъде показана на сходно равнище, съобщи Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Чолаку беше запитан след съвещание на Националния политически съвет на Социалдемократическата партия (СДП) какви шансове има Клаус Йоханис да получи управителния пост в НАТО.

" Румъния има шансове. Румъния заслужава да бъде показана и на равнище и в Европейски Съюз, и в НАТО. Г-н президентът има шансове ", уточни Чолаку пред публицисти в Двореца на Народното събрание.

По-рано министър председателят и водач на социалдемократите съобщи, разяснявайки кандидатурата на Йоханис за общоприет секретар на НАТО, че възможен триумф " би означавал нещо доста значимо, един румънец отпред на една от най-големите структури в света ".

На 12 март румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ще се кандидатира за поста общоприет секретар на НАТО.

" Ангажирам се с тази кандидатура от името на Румъния с цялостна отговорност и това решение се основава на резултатите на Румъния, на опита, насъбран по време на двата ми мандата като президент на Румъния, на дълбокото ми схващане на провокациите, пред които са изправени НАТО, Европа и изключително нашият район, и на твърдия ми ангажимент към главните полезности и цели на НАТО ", съобщи президентът в изказване за медиите.

В конкуренцията за най-високия пост в Северноатлантическия алианс румънския президент се изправя против премиера на Нидерландия Марк Рюте, чиято кандидатура към този момент получи поддръжката на Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и други. Унгария обаче съобщи, че няма да поддържа Рюте за този пост. 
 
Кандидатът за общоприет секретар на алианса би трябвало да бъде подсилен единомислещо от всички 32 страни членки на НАТО, а решението се чака да стане ясно през есента. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР